Zoeken in deze blog

woensdag 16 juli 2008

Schoolfruit

    De Europese Commissie heeft een plan gelanceerd om schoolfruit te introduceren op basischolen. Is dat verstandig? Wie profiteert daar nu van?
    Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam doet in zijn dit jaar verschenen boekje “Wat is nu gezond” nogal laatdunkend over fruit. “Het is vooral goed om wat er niet in zit, en niet om wat er wel in zit”.
    "We hopen dat kinderen de cola en frieten laten staan", zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) bij de introductie van het plan. En ze maakte ook nog de de opmerking dat in Europa 22 miljoen jongeren te zwaar zijn.
Maar snoepen kinderen nu minder als ze fruit eten, en worden ze dan minder dik?
    “Nooit uitgezocht” stelt de hooggeleerde Katan. En wat voor effect heeft dat dan op de tanden? Appels – en en ander fruit – zitten vol met zuur en dat kan samen met al die suikers die in fruit zitten desastreuze gevolgen hebben voor het gebit. Misschien wel net zo slecht als het eten van snoep en chocola.
    Iets positiefs? Fruit zit toch boordevol met vitamines? Katan: “Appels, druiven en peren bevatten nauwelijks vitamines. Citrusfruit is rijk aan vitamine C maar daar krijgen we al genoeg van binnen”
    Als je de EU plannen op de keper beschouwd lijkt vooral één argument de doorslag te geven: de afzet van fruit krijgt een stimulans. Eén groep mensen zal daar in ieder geval razend enthousiast over zijn: de fruittelers. Bij hen zal dit plan zeker in de smaak vallen. Hou vooral de mythe in stand: het levert geld op.