Zoeken in deze blog

maandag 9 februari 2009

Consumentengids en irrelevantie

    Hoi. Lees ik in de krant dat de HEMA toch haar rookworst op de traditionele manier rookt. Op eikenhout! Geweldig. De Consumentenbond geeft het ruiterlijk toe: ze zaten in de fout. Maar geharrewar over zoiets is natuurlijk allemaal onzin. 
    Of die rookworst nou op eikenhout gerookt wordt of er wordt een rookaroma toegevoegd: het maakt niets uit. Waar het om gaat is hoe die worst smaakt en hoe gezond hij is.     
    Dat aromafabrikanten rookworstaroma’s ontwikkeld hebben is niet voor niks. Bij het roken ontstaan allerlei toxische stoffen, polycyclische aromatische verbindingen (aromatisch wil in de organische chemie zetten dat er een ringvormige stuctuur aanwezig is, i.t.t. alifatische stoffen, die een ketenstructuur hebben). Die toxische stoffen kom je overal tegen, ook bij het het roken van sigaretten en sigaren trouwens. Fijn dat er steeds meer rookverboden komen! 
    Er zijn normen voor het gehalte aan die polycyclische stoffen en het is voor een worstfabrikant makkelijker het gehalte aan polycyclische aromaten in de hand te houden door een rookaroma te gebruiken dan door te roken op de traditionele methode. 
    Prima dus dat er rookaroma wordt gebruikt. Of je het proeft? Hangt er helemaal van af wat je lekker vindt. Ik koop wel eens rauwe ham die me herinnert aan een hoestsiroopje dat ik vroeger wel eens kreeg. Famel heette het spul en er zat guajacol in. Dat is een gemethyleerde fenolverbinding. Die guajacol is ook een dominante verbinding in rookaroma’s maar niet erg toxisch. Je ziet maar weer eens hoe de hang naar ‘natuurlijk” leidt tot een slechter product (in de zin van gezond). Maar van roken kun je sowieso moeilijk zeggen dat het “natuurlijk” is. Het is er pas sinds Prometeus het vuur van de goden stal. 
    Een voorbeeld hoe een discussie over echtheid is ontaard in irrelevantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten