Is het toeval dat ik juist op de dag dat het proces tegen PVV leider Geert Wilders begonnen is een artikel in De Standaard onder ogen krijg waarin staat dat een filmpje van de Britse milieubeweging 10:10 (10% CO2 reductie in 2010) niet in de campagne gebruikt zal worden omdat teveel mensen het wansmakelijk vonden.
Het gaat hier over een (agitprop) filmpje van Richard Curtis, de schrijver van Four weddings and a funeral, waarmee die milieubeweging een campagne wilde starten om in 2010 nog 10% CO2 reductie te bereiken.
Op het internet raakt nooit iets zoek: hier het filmpje op Youtube
Ik vind het een mooi voorbeeld van zelotisme … geloofsijver die milieufanaten zo kenmerkt. Onsmakelijk, dat zeker. Was het ook satire? Franny Armstrong, de oprichtster van de campagne 10:10: “Richard Curtis heeft een satirisch filmpje gemaakt in de cartoonstijl van Monty Python of South Park. Velen vonden het hilarisch, anderen waren beledigd. Uit respect voor hen wordt de film uit roulatie gehaald.”
Maar zou ze ook niet door voortschrijdend inzicht tot de conclusie gekomen zijn dat dit filmpje absolute antireclame betekent voor de 10-10 campagne? Je kunt het satire noemen, maar is het niet meer dan dat? Geeft het niet een mooi inkijkje in wat de milieubeweging eigenlijk het liefst zou willen: het (mond)dood maken van tegenstanders?
Het filmpje wordt nu dus niet gebruikt in de campagne: zelfregulatie heeft gewerkt. Maar zou je, als dat niet het geval was zo’n filmpje dan hebben moeten verbieden? Ik denk het niet, want juist door de manier waarop deze boodschap wordt gebracht wordt angstwekkend duidelijk hoe de milieubeweging zich heeft ontwikkeld als een milieu”kerk” die een milieu”religie” wil uitdragen. Maar dat is niet alleen het geval bij de milieubeweging maar ook bij andere bewegingen die er op uit zijn de publieke opinie te beïnvloeden.
“Les extremes se touchent”: links (de milieubeweging) en rechts (Wilders met zijn anti-islamstandpunten) hebben meer gemeen dan ze ooit zouden willen toegeven. Tegenstanders stigmatiseren en wegzetten als gevaarlijk voor het land of de hele wereld, dat is het gemeen-schappelijke programmapunt. Het (mond)dood maken van dergelijke tegenstanders (en misschien niet alleen als satire) is dan gemakkelijk de volgende stap.
De Britse schilder en dichter William Blake schreef eens: “To generalize is to be an idiot, to particularize is the alone merit of distinction.”
Met die generalisaties scharen zowel Wilders als de 10-10 campagne zich in de groep van idioten. Verstandige mensen kiezen niet zo makkelijk partij en proberen de achterkant van hun gelijk eerst te onderzoeken voordat ze de voorkant aan de kerkdeur spijkeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten