Zoeken in deze blog

woensdag 29 juli 2009

Michael Zeeman overleden aan hersentumor

   In “Met het oog op morgen”, een bedtijd programma waar ik vaak naar luister – en dat zelden zo slaapverwekkend is dat ik voor het einde (om 12 uur) in slaap val, werd vanavond gesproken over de dood van Michael Zeeman, die maandag op 50 jarige leeftijd aan een hersentumor is overleden. Aan het woord kwamen Hans-Maarten v.d. Brink en Jan Willem Otterspeer, die aan de tand gevoeld werden door Mieke v.d. Wey.

    Jammer dat het gesprek weer ging over de belezenheid van de man en het aantal boeken dat hij las en had gelezen: Minstens één per dag - vanmiddag werd in een ander radioprogramma al gezegd dat hij er wel eens drie of vier las ... alsof dat een aanbeveling was! De interviewster en de geïnterviewden zaten hoorbaar naar adem te snakken. 
    Kortom: het leek wel een tegen elkaar opbieden over welke enorme hoeveelheden boeken Zeeman gelezen had.         In een van de andere programma's die aan zijn overlijden gewijd was werd zelfs door iemand met bewondering gesproken over het feit dat hij 's ochtends eens aan was komen zetten met de uitroep dat hij 's nachts maar liefst vier boeken had gelezen!
    Een van de geïnterviewden had maar 1 keer op een boek kunnen wijzen dat Zeeman niet gelezen had en hij wel: Eastern  Aproaches van Fitzroy Mc Lean. Toch overtroefd?   Michael moet in ieder geval wel ooit een cursus snellezen gevolgd hebben. In dat laatste programma werd ook breed uitgemeten dat hij zich zo negatief had uitgelaten over Menno ter Braak (ook al eens eerder gedaan door W.F. Hermans). Het is natuurlijk gemakkelijk om een oordeel te hebben over dode schrijvers. Jammer dat er geen kritische vraag kwam in de geest van: heeft hij die hersentumor misschien opgelopen als gevolg van dat vele boekenlezen?
   Die vraag zou een beetje ongepast lijken, maar zou wel iets relativerends in zo’n laudatio gebracht hebben en zou je aan het denken kunnen zetten of het lezen van dat enorme aantal boeken (hoe meer hoe beter) nu werkelijk zoveel aan je intellectuele status toevoegt.
    Zeeman las alles waar een kaftje omheen zat en dat zou toch geen criterium moeten zijn. Het is helaas zo dat het lezen van boeken en het hebben van een gevulde boekenkast voor veel mensen vooral een statussymbool is, net als het appreciëren van Bach of Mozart dat is. Het is chique!
Er werd kortom weer volop gebaltst over irrelevante zaken en Michael werd volkomen heilig verklaard. Jammer dat alle realisme bij zo’n herdenkings-programma uit het oog wordt verloren. Ik herinner me een aflevering van “Zeeman met boeken” uit 1997 waarin hij de vloer aanveegde met Arnon Grunberg (ook mijn lieveling niet). Diens boek  - ik weet niet meer welk - vond hij een onverteerbare verzameling columns. Zou Grunberg Zeeman ook zo aardig vinden? Waren de kritieken van Zeeman onomstreden? Geen woord erover.
    Het gebalts doet me denken aan de publiciteit na het overlijden van Martin Bril en Kees Fens, die ook meteen de hemel in werden geprezen – waarbij je je toch af kunt vragen of die na tien jaar nog herinnerd zullen worden.
    Maar bovenal doet het onrecht aan de echte kwaliteiten van Zeeman.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten