Afgelopen zondag (6 september 2009, voor wie het gemist heeft) een stukje van de uitzending van Groene Vogels beluisterd, deze keer geheel gewijd aan duurzaamheid (alsof ze het daar niet voortdurend over hebben). Het was in verband met de dag van de duurzaamheid a.s. woensdag. Een leerzaam programma was het, met allelei entrepreneurs die hun waren wilden slijten. Jan Rotmans (hoogleraar transitiemanagement Erasmus Universiteit Rotterdam) antwoordde op een vraag of duurzaamheid zo langzamerhand niet een uitgehold begrip was: “als je niet duurzaam bent wijk je af!” En dan was er ook nog een visboer die "marine stewardship" kwam verkopen..
Later in de uitzending kwam ex Minister van Milieu en nu bijzonder hoogleraar, Pieter Winsemius (die zo’n beetje als de Nederlandse Al Gore de hemel in werd geprezen) nog eens het voorzorgprincipe voor arbeiders uitleggen. Als je in en auto zit en je rijdt 100 km/uur en je hebt drie wetenschappers als passagier, en je komt in dichte mist terecht, en er zeggen er twee “kijk uit, een rood licht vooruit” en de andere zegt: “ik zie niks”, wat doe je dan?
We weten zoveel wel en zo weinig niet dat we wel in actie moeten komen." Tja, een beetje simpeltjes voorgesteld, maar wel leuk voor de eco-neuzels van Vroege (Groene) Vogels. Het gaat toch ook om de betrouwbaarheid van die wetenschappers? Als er twee belang bij hebben dat je te laat op een afspraak komt zou ik toch maar voor de andere kiezen die zegt niets gezien te hebben.
Science by majority … slechter kun je het niet verzinnen. Arme Copernicus: iedereen wist toch zeker dat de zon om de aarde draaide ... alleen hij niet!
Als je stichting Urgenda, die bestaat uit zakenmensen met of zonder professortitel haar zin geeft wordt ieder huisje in Nederland van een zonnepaneel voorzien en komen er enorme windmolenparken voor de kust (wie betaalt dat, en wie gaat eraan verdienen?) Zat Ad van Wijk, CEO van het zojuist op de fles gegane E-concern ook niet bij die stichting Urgenda?
Als je Urgenda mag geloven zou de CO2 reductie op kunnen lopen tot ca. 40 procent in 2020. En als het in de wereld of Europa niet lukt dan moet Nederland maar in een bevlogen “Alleingang” het voortouw nemen. Ook hier: maar wie betaalt dat? In ieder geval gaan die zakenmensen eraan verdienen.
De mooiste zin uit programma van Urgenda is wel deze: “Bovendien maakt het de geplande kolencentrales overbodig en kunnen wij later aan onze kinderen uitleggen dat wij net op tijd waren omgeschakeld naar een duurzame energievoorziening.”
De klassieke marketing truc. Het gaat niet om ons maar om de toekomst van onze kinderen. Eerlijk gezegd … als ik zoiets lees overvalt me het gevoel dat we op een grandioze manier belazerd worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten