Zoeken in deze blog

vrijdag 16 december 2011

Wintertijd. Eet eens rode kool

    Je hebt nodig: rode kool, uien, laurierblad, bruine basterdsuiker, rode wijn, olijfolie, azijn, appels, peper en zout.
     Die rode kool kun je in de supermarkt gesneden kopen, maar het is een kleine moeite om dat snijden zelf te doen. Je bent dan ook veel goedkoper uit. Ik had daar vroeger een speciaal koolsnijmes voor. Dat raakte een tijd geleden onherstelbaar defect en ik ben lang op zoek geweest naar een nieuw exemplaar. Lang gezocht en uiteindelijk gevonden (bijna om de hoek!). Maar ik heb het ook eens geprobeerd met een kaasschaaf (zie foto) en …waarachtig, daarmee gaat het nog gemakkelijker! 


      Snij de kool doormidden. Aan een halve kool heb je voor twee personen genoeg. Je kunt de andere helft dan nog een hele tijd bewaren met een stukje folie op het snijvlak. Klem die halve kool tegen je lijf (natuurlijk heb je een schort aan) en begin met de kaasschaaf vanaf de zijkant te schaven. Je zult zien dat het heel makkelijk gaat.
      Bak de uien in een grote braadpan in olijfolie glazig. Doe de gesneden rode kool erbij, meng de kool met de uien en doe er vervolgens een paar kopjes wijn bij. Doe er dan zout, peper en laurierblad bij en kook onder zo nu en dan omroeren op een klein vuurtje beetgaar (15-20 minuten is genoeg). Geen deksel op de pan: de alcohol moet verdampen! De kool mag niet te slap worden maar moet al dente zijn. Doe er tegen het eind stukjes appel bij. Ook die mogen niet tot moes gekookt worden, dus doe ze er niet te gauw bij. Een beetje wijnazijn er bij als je van iets meer zuur houdt. Tegen het eind dan nog wat bruine basterdsuiker.
      Je kunt er sukadelappen bij geven of bakbloedworst. Dat laatste is klassiek, maar veel vlees krijg je dan niet binnen want zo’n worst bestaat uit meel spek en bloed. Een beetje machtig wordt het dan wel.
       Eet smakelijk!

woensdag 26 oktober 2011

Die heerlijke knakworst van Albert Heijn


“Hee … je schrijft toch over voeding, voedsel, risicoperceptie en nog meer?" kreeg ik te horen.  Waarom komt dat voedsel dan niet meer aan bod? Daar schrijf je al een hele tijd niets over!”

Nou vooruit dan. Je komt toch regelmatig dingen tegen die passen in het thema Dadels van Hassan: dingen die groter zijn dan ze zijn.
Neem nu deze runderknakworst van Albert Heijn. Wat zit daarin en hoe wordt het verkocht? Close reading van een etiket. Dat past precies in het thema Dadels van Hassan.

Om te beginnen met de aanprijzende (laudatieve) claims: volgens AH zijn deze worstjes
        een  gezonde keuze
        snel klaar
        lekker op een broodje of als snack
het etiket is daarnaast voorzien van een klavertje vier logo, dwz het wordt aangeprezen als een gezonde keuze! Is dat zo? Nou als je de criteria van hoogleraar voeding Martijn Katan aanhoudt is het gezond omdat je als je deze worstje eet misschien niet iets anders eet wat nog slechter is. Maar vooruit: laat ik, voordat ik deze dadels kwalificeer als dadels die groter zijn dan ze zijn ook maar iets goeds zeggen: er is ook wel knakworst die minstens 2* zoveel vet bevat.

Wat zit erin?
Kijk eens aan, maar liefst  51% rundvlees;  33 % kippenseparatorvlees (van dat kippenvlees dat van de botten wordt geperst, afval dus eigenlijk); water; tarwebloem; zout; plantaardig eiwithydrolysaat; rundercollageen (tja, dat is gewoon de achterkant van uw leren bankstel … die huiden, daar zit nog best wat bindweefsel aan de achterkant en als je dat er af haalt, dan kan het zo in de worst!); natuurlijk rookaroma; kruiden en specerijen; stabilisatoren (E450, E451, dat zijn allebei fosfaten); conserveermiddelen ((E250 = nitriet, wat er in dit geval waarschijnlijk minder in zit om te conserveren (de worstjes zitten immers in een blikje) maar dat alleen nodig is om de worstjes wat roder te maken, zodat je denkt dat er meer vlees in zit dan er werkelijk in zit (tja … daar hebben we toch duidelijk het thema van de dadels van Hassan te pakken); gefermenteerde rijst (lekker nietwaar, maar als je dat product ooit gezien hebt (het is rijst gefermenteerd door de schimmel Monascus purpureus, komt uit Azië en wordt daar wel gepusht als cholesterol verlagende stof). Maar dat is niet de reden dat het in de AH worstjes zit. Het product heeft namelijk een felrode kleur en zit er dus (opnieuw) alleen maar in om meer vlees te suggereren dan er in zit); verdikkingsmiddel (guarpitmeel), het worstje moet immers “knakken” , wat helaas bij deze slappe hap niet zo goed lukt.

En kijk eens: er staat zowaar een allergie-informatie op: bevat soja, lactose, melkeiwit, tarwe (gluten) en ei.
Raar, als je de ingrediëntendeclaratie nakijkt is het een raadsel waar dat melkeiwit vandaan komt. Idem voor de lactose. De soja in de allergie-informatie kan afkomstig zijn van het plantaardig eiwithydrolysaat, maar melkeiwit toch niet: dat is toch  niet plantaardig? En dat “ei”? Waar komt dat vandaan? In de ingrediëntendeclaratie is het niet te vinden.

Albert Heijn verkoopt allerlei producten die allergeenvrij zijn. Zo kun je mineraalwater van AH kopen met een logootje gluten- en melkeiwitvrij erop. Dat is nou leuk! Er is toch geen enkel mineraalwater dat gluten of melkeiwit bevat? En AH maakt het nog doller: je kunt ook glutenvrije sla krijgen en glutenvrije appels. Volgens de Nederlandse Warenwet mag je niet claimen dat iets x-vrij is als alle soortgelijke producten ook x-vrij zijn, maar de VWA zal wel iets anders te doen hebben dan daar op te letten. Die zijn te druk met zich helemaal weg te reorganiseren.

Zijn die knakworsten lekker?
Nou … nee!  Zachte hap, knakt van geen kant en smaakt ook niet. Goed als vulsel volgens de regel van Katan.

maandag 16 mei 2011



Is my team ploughing

A.E. Housman / R. Vaughan Williams

"Is my team ploughing,
That I was used to drive
And hear the harness jingle
When I was man alive?"

Ay, the horses trample,
The harness jingles now;
No change though you lie under
The land you used to plough.

"Is football playing
Along the river-shore,
With lads to chase the leather,
Now I stand up no more?"

Ay, the ball is flying,
The lads play heart and soul;
The goal stands up, the keeper
Stands up to keep the goal.

"Is my girl happy,
That I thought hard to leave,
And has she tired of weeping
As she lies down at eve?"

Ay, she lies down lightly,
She lies not down to weep:
Your girl is well contented.
Be still, my lad, and sleep.

"Is my friend hearty,
Now I am thin and pine,
And has he found to sleep in
A better bed than mine?"

Yes, lad, I lie easy,
I lie as lads would choose;
I cheer a dead man's sweetheart,
Never ask me whose.

NB. Merk op datVaughan Williams twee coupletten niet gebruikt heeft

vrijdag 28 januari 2011

Kunduz. Het beerputje van de Nederlandse politiek?

Dat GroenLinks uiteindelijk akkoord zou gaan met wat vage toezeggingen (verpakt als “garanties”) hoeft niemand te verbazen. Eigenlijk stond de uitkomst van het debat al bij voorbaat vast. Was GroenLinks uiteindelijk niet (samen met D66) één van de indieners van het voorstel om na het debacle rondom de Uruzganmissie het NL committment mbt Afghanistan nog voort te zetten, zij het dan in een andere vorm – een politieopleidingmissie i.p.v. een “vecht”-missie. Niet dat Groenlinksers dat nu echt zo graag wilden, het voorstel was vooral nodig om GroenLinks regeringsfähig, gouvernementeel  te maken. “We zijn er helemaal klaar voor” zei Femke Halsema vóór de verkiezingen. Ze zag het pluche al lonken. Niet voor haarzelf – tenminste nu nog niet – want ze verklaarde uitvoerig dat ze zelf in de 2e Kamer wilde blijven, maar toch wel voor haar partij. Nu kun je ook dat met een korreltje zout nemen: zeggen dat je in de 2e Kamer wilt blijven … zei Wouter Bos dat ook niet vóór de verkiezingen die tot het laatste kabinet Balkenende leidden? Uiteindelijk is er maar een beetje (waarschijnlijk geregisseerd) beroep van partijprominenten nodig  en je kunt zo overstag gaan en toch nog op het pluche belanden. Toen de vorming van een links kabinet na deze verkiezingsuitslag niet lukte poetste Femke de plaat.
          Fractieleider Jolande Sap kwam natuurlijk met de voor de hand liggende blabla  dat het voor haar fractie een zware en gewetensvolle afweging was geweest, etc. etc. maar dat laat onverlet dat haar partijgenoten over die afwegingen waarschijnlijk andere ideeën hebben. Wat moet je met zo’n eis dat premier Mark Rutte er persoonlijk op toe moet zien dat de missie volgens de afspraken verloopt! Als dat niet gebeurt, zouden er maatregelen moeten volgen met in het uiterste geval een vertrek van Nederland uit Kunduz. Hoe zou onze Mark dat moeten doen?
          We weten hoe de politiek werkt: het is gewoon een jacht naar prestige en mooie posities. Nederland bij de G20 … daarvoor moet stroop gesmeerd worden. Voor wat hoort wat. Jaap de Hoop Scheffer secretaris-generaal bij de NAVO? Daarvoor moest committment in Irak komen. Niets van te vinden in officiële documenten. Nee natuurlijk niet. Zoiets blijft toch vanzelfsprekend onder de pet? Iedereen voelt instinctief dat zoiets een voorwaarde is. Daarover hoeft niets vastgelegd te worden en het hoeft zelfs  niet besproken te worden. Zoals alle ware motieven onder de pet blijven. We horen Rob de Wijk uitvoerig lobbyen vóór de missie in Kunduz. Maar was hij niet zelf beoogd minister van defensie of buza als er een ander kabinet was gekomen (ik schreef hier eerst “links kabinet”, maar we weten ondertussen wel dat D66 zo pluchegeil is dat ze in elk kabinet zullen gaan zitten, welke politieke kleur dat ook heeft en welke concessies van hun kant er ook voor nodig zijn).
          Is het een wonder dat de kiezers weglopen van de traditionele partijen?  Wat rest is een hopeloos verdeeld politiek landschap, waar populistische partijen als de PVV alleen maar garen bij zullen spinnen? Ben benieuwd naar de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.